Máte na to vážení?

Změna je život a když se do toho dá bankovní sektor, pak to vždycky stojí za to. Něco skončilo a něco nového začíná. Nicméně jde o peníze, naše peníze, takže se mrkněme ve stručnosti, co za nejdůležitější změny platí nově od 1.12.2016

Máte na to vážení?

Tohle je snad docela logický krok s ohledem na to, kolik budoucích „neschopných“ splácet svoji hypotéku nám tu běhá. Byly jim mnohokrát schváleny úvěry, na které při změně úrokové sazby nebudou do budoucna mít. Asi. A tak každá banka bude povinna posuzovat nyní schopnost klienta splácet daný úvěr a zároveň si stanovit interní postupy a ochranu  pro stanovení parametrů zadlužení.

Smyslem tohoto opatřená je  snižovat počet rizikových úvěrů s dokládaným příjmem při  LTV 80-95% a zcela potírat úvěry bez dokladování příjmů. Pokud to banka jednoduše špatně odhadne, bude klient ve výhodě. Jistinu bude muset uhradit, ale bez navýšení o úroky a náklady banky spojených s poskytnutím úvěru. A mě to dává velký smysl, pokud to tak bude.

tenky-led-financi

100% hypotéky mají odzvoněno

Ano už mají. Od počátku října většina bank na doporučení ČNB začala nabízet maximálně 95% LTV

(Pozn.Loan to value (LTV) v překladu znamená „úvěr k hodnotě“. Jedná se o finanční výraz vyjadřující poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti. Udává se často v kombinaci s číselnou hodnotou Např. obecně používaný výraz „osmdesátiprocentní hypotéka“ je tedy formálně nazývána jako LTV 80 – zdroj Wikipedia)

Tzn., že již nebude možné hypotečním úvěrem financovat ve 100% výši kupní cenu na koupi, ale pouze se dá stále zafinancovat 100% kupní ceny, ale už pouze kombinací hypotéky a nezajištěného úvěru (sazba cca 4,6%).

A co tu máme dál? 

Splacení úvěru – bylo možné i teď, ale ne zadarmo :). Sníží se nám poplatky a musí odpovídat maximální výši  reálných nákladů spojených  s úvěrem. Dosud to bylo několik procent (do 10%) dle sazebníků, což mohlo být i několik desítek tisíc.

Mje možné využít mimořádné splátky každých 12 měsíců ve výši 25% z čerpané jistiny. To musely banky od 1. 12. sjednotit. Předtím to měla každá jinak.

RPNS –  banka nám musí ukázat, jaké náklady má spojené  s úvěrem. To se musí povinně promítnout v ukazateli RPSN (roční procentní sazba nákladů).

Prodej nemovitosti. Bez ohledu na délku fixace  budete-li chtít prodat svoji nemovitost po 2 letech trvání hypotéky, můžete to udělat s „malým“ poplatkem. Poplatek je ve výši 1% z výše úvěru, maximálně však 50.000,-Kč.

Odhad předat žadateli,  pokud za znalecký posudek bude banka chtít poplatek. To je nová povinnost bank.

img_0241

Jak se změní úrokové sazby?  

Kdo to ví, nepoví a strach má velké oči. To by mohlo vystihnout výledek 🙂 velmi často diskutované otázky. Nový zákon bude mít dozajista vliv na zdražení hypoték  (Komerční banka, která zvýšila sazby od 21.11.2016  o 0,5-0,6%, hypoteční banka s navýšením 0,3-0,5% od 28.11.2016). Zisk bank nebude již tak jistý a tak se pravděpodobně budou snažit promítnout jistou míru rizika do výše sazeb, ale..

Změn souvisejích s bydlením je poměrně dost. A pokud chcete prodávat nebo i kupovat, tak se vás to týká. Nemáme tu popsány zdaleka všechny, ale to jsou asi ty nejvíce diskutované.

Ať tak nebo tak, mějte krásný předvánoční čas  a užívejte si rodinné pohody.

Ivana Cikánková

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.